Centre Cívic i Social

 

Des de l'1 de juliol de 1994 el municipi de Novetlè disposa d'un local destinat a centre cívic i social al carrer Piu XII, on els habitants de Novetlè poden reunir-se i realitzar tota classe d'activitats socials i culturals.

L'edifici consta de 3 plantes.

En la planta baixa es troba el saló d'actes, amb capacitat per unes 250 persones. La sala disposa d'escenari, cabina de projecció i estades complementàries, permetent la realització de representacions teatrals, sessions de cinema, concerts, conferències i tota classe d'activitats que requerisquen un espai de certa amplitud. En general, aquesta sala pot utilitzar-se per a totes les activitats relacionades amb els mitjans audiovisuals.

La primera planta disposa de dues sales multiús, en una de les quals es reuneixen les diferents associacions del municipi. Està dotada d'armaris/taquilla per a cadascuna d'elles. En aquesta planta hi ha condícies així com en la planta baixa.

La Segona planta està dividida en tres estades, que es comuniquen entre si. Aquesta planta s'utilitza, especialment, per a exposicions de tota classe, ocupant una de les estades diversos utensilis donats pels veïns per al futur museu etnològic de Novetlè.

La remodelació d'aquest edifici va començar en 1989, una vegada que l'Ajuntament ho va comprar al seu anterior propietari, l'Església.

La història del Centre Cívic i Social es remunta a la donació del solar a l'Església, quan el Guareix-Rector era D. Juan Martínez Caldés. Immediatament, el poble es va bolcar en la construcció del saló. Els fonaments es van aixecar amb pedres del riu portades pels pagesos i el poble en general a lloms dels seus animals de càrrega. Les dones i nens també ajudaven, transportant l'aigua necessària quan la campana de l'Església l'hi demanava i realitzant les tradicionals "orelletes de Novetlè" en agraïment. La mà d'obra necessària per a la construcció va ser aportada per D. Gregorio Molina, bon amic de D. Juan.

Una vegada solucionat el problema de la mà d'obra, era necessari trobar materials els més barats possibles per aixecar l'edificació. La solució adoptada no deixa de ser, si més no, enginyosa: es van utilitzar els materials de l'antic cementiri, novament transportats pels mateixos ciutadans a lloms dels seus rucs i cavalls.

La resta dels diners necessaris va sortir de funcions de teatre dutes a terme al mateix edifici en construcció. La falta de sostre i altres desperfectes de la construcció eren esmenats mitjançant teles cosides per les mateixes dones, els qui també s'encarregaven de cuinar pastes i rosquilles per vendre en el mateix teatre. Com es veu, tota idea per treure els màxims diners possibles era benvinguda.

L'arribada de la modernitat no va passar tampoc desapercebuda en la història de tan singular edifici. El següent pas en la seua evolució no és un altre que la compra d'una màquina de cinema per seguir traient diners i aconseguir acabar la seua construcció. De nou apareix la figura de Gregorio Molina, qui era l'encarregat de proporcionar les pel·lícules procedents del cinema de la seua propietat a Xàtiva, el "Saló dels Obrers".

Totes aquestes activitats culturals es realitzaven de manera gratuïta per la gent del poble i iniciaven així la marxa del Saló Centro Social com a edifici dedicat a la cultura popular en la seua màxima expressió, una funció que va entrar des del dia de la seua inauguració en una nova etapa gràcies a la seua rehabilitació.

Si la veritat és que la tradició cultural i artística de l'edifici que alberga l'actual Saló Centro Social s'enfonsa en el passat, la realitat és que la fase definitiva de la seua recuperació va començar en 1989, quan l'Ajuntament adquiria l'edifici amb ajuda de la Diputació Provincial de València, que va subvencionar el projecte en el seu Pla Quadriennal.

Ja en el llibre de festes d'aquest any, l'alcaldessa, Fina Mateu, feia referència al projecte, en assegurar que la vida cultural d'un poble com Novetlè havia de desenvolupar-se en un entorn agradable, còmode, funcional, dinàmic i modern.

Amb aquest objectiu, i després de la compra de l'edifici, les obres van ser avançant amb ritme sostingut durant els següents cinc anys, fins a la seua inauguració. Les obres de remodelació pròpiament aquestes van començar un any després de l'adquisició de l'edifici. En 1990 començava la primera fase de l'ampliació de l'edifici, a la qual van seguir, per aquest ordre, la construcció de l'escenari i la segona, tercera i quarta fase.

Els terminis van ser complint-se i en 1990 s'acabava l'escenari, 1992 la segona fase, en 1993 la tercera i, ja en 1994, la quarta i definitiva fase. Aquest ritme d'obres no haguera estat possible sense la inestimable ajuda dels Planes Provincials d'Obres i Serveis de la Diputació Provincial de València, que van ser incloent entre els projectes subvencionats les obres de construcció de Saló Centre Social de Novetlè.

Després de dècades d'activitat cultural en aquest edifici i de cinc anys d'espera per la remodelació a la qual va ser sotmés, Novetlè compta amb un equipament cultural i artístic necessari per a la difusió de la cultura entre la seua població.

 

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31