Patrimoni

 

 

ESGLÉSIA PARROQUIAL

 

L'església parroquial de Novetlè es troba sota el títol de La nostra Senyora del Rosario.

Fou creada aquesta parròquia per acord del Patriarca Joan de Ribera que en fundar-la li va posar per annex el poble d'Annauir. Aquestes dues poblacions no tenien església, els seus habitants anaven a oir missa a Xàtiva.

L'església de Novetlè conformement a la població, reuneix totes les condicions necessàries; la seua figura és una creu llatina, amb mitjana taronja al seu centre, pertany la seua arquitectura a l'ordre toscà, té una porta d'entrada, quatre capelles o altars a cada costat i l'altar major amb les imatges.

 

 

 
 

 

PALAU DE TALLADA

 

L'Alqueria de Tallada va ser construïda en 1748, i juntament amb el desaparegut Palau dels Tallada, va ser seu de la jurisdicció senyorial per a la reunió del Consell Municipal, presó i magatzem de la proporció de collites corresponent als drets feudals.

Des de la definitiva desaparició dels drets senyorials en 1837, l'alqueria va perdre, lògicament, les funcions inherents a la baronia del lloc i va passar a tenir com a principal finalitat la de servir com a mer magatzem, encara que també va mantenir la condició de residència d'un jornaler de les terres annexes o de neros arrendataris. També va albergar, almenys durant bona part del segle XX, les unitats o escoles públiques per als nens dels primers cursos. D'aquesta manera s'ha pogut mantenir com a lloc habitat o amb funcions de magatzem agrícola fins a 1965 aproximadament.

La Direcció general del Patrimoni Artístic de la Conselleria de Cultura i Educació va incloure aquest edifici en l'inventari del Patrimoni Arquitectònic d'Interés Històric Local confeccionat en 1979. Avui, l'alqueria de Tallada és considerada com Bé de Rellevància Local dins del marc legal que regula la llei autonòmica i integra el catàleg de béns immobles protegits que completen altres edificacions que l'ajuntament ha incorporat a les seues normes de planejament per a la seua recuperació i ús ciutadà.

 

 

Escut d'armes dels Senyors de Tallada, antics propietaris de L'Alqueria de Tallada, origen de Novetlè. Recuperada l'any 1988 per l'Ajuntament de Novetlè en excavacions realitzades a la plaça Alqueria de Tallada. Restaurada l'any 2009 per Miquel Marín Tortosa

 

Maquinària de l'antic rellotge del campanar de l'Església Parroquial de Novetlè, instal·lat l'any 1960 i retirat l'any 1988 durant les obres de reconstrucció del campanar. Restaurat l'any 2009 per l'Ajuntament de Novetlè.

 


 

LLAVADOR MUNICIPAL

 

L'antic llavador de la població que va començar a construir-se en 1954 amb una ajuda de la Diputació de València, mitjançant un auxili financer de vint-i-cinc mil pessetes sobre un pressupost financer de gairebé cinquanta mil pessetes. Aquell projecte que donava un servei públic necessari a la població va ser construït sobre el solar donat per Don Rafaell Reig Planelles a canvi del dret de les aigües i va ser complementat amb la construcció d'un abeurador per a les cavalleries.

Malgrat la senzillesa de la seua construcció, realitzada amb materials de l'època, com la fusta, la tova i la teula ceràmica, conserva la seua personalitat arquitectònica, que es caracteritza pels arcs de mig punt i les plaquetes ceràmiques serveixen d'humil adorn. Aquest llavador "integra una part important de la memòria històrica del nostre poble per la seua importància en el manteniment de la comunicació i relació entre el veïnat que es donava, especialment entre les dones, que realitzaven la inestimable funció de rentar tota la roba de la família i de la llar. És important que destaquem tant el seu valor com a construcció comunitària, com la seua funció social".

 

 

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31